Jak zbavit domácnost prachu i zvířecích chlupů

Spotřebiče 30. října 2020 | 10:17 — Marie Drahá
Chcete svůj vysavač využít na maximum? Nezapomeňte vyzkoušet veškeré příslušenství, které k němu patří. Správné hubice a šikovné nástavce pomohou účinně zbavit prachu v domácnosti, vyčistit čalouněný nábytek i chlupy po zvířecích miláčcích.
Další 4 fotografie v galerii
Výběr správné hubice nebo nástavce je při úklidu velmi důležitý / Depositphotos

Velký vliv na výsledek vysávání má výběr hubice, případně kartáče, který při úklidu interiéru použijeme. K základnímu vybavení patří přepínatelná podlahová hubice, která se hodí pro luxování pevných podlah i koberců, a je součástí většiny sáčkových i bezsáčkových vysavačů. Sehnat se dá v nejrůznějších tvarech – od klasické obdélníkové, až po hubici trojúhelníkovou nebo šípovitého tvaru.

Kvalitní kartáčky jsou z koňských žíní

Lino, parkety a kachličky nejlépe vysajeme parketovou hubicí vhodnou pro pevné podlahy. Kvalitní parketová hubice má kartáčky z pravých koňských žíní a kolečka z měkkých materiálů, aby se během luxování nepoškrábala podlahová krytina. Kolečka pomáhají udržet hubici v dostatečné výšce, aby se nepřisála a nezničila.

Chovatelé domácích zvířat se obvykle neobejdou bez rotační hubice, která je vhodná pro hloubkové vysávání koberců. Umí si totiž poradit i s nečistotami zašlapanými do koberců. Rotující kartáčky dokáží uvolnit hlouběji usazenou špínu a vyčesat chlupy čtyřnohých miláčků. Pro vysavání tvrdých podlah naopak vhodné nejsou. Vybírat lze mezi elektrickými rotačními hubicemi nebo turbo kartáči poháněnými nasávaným vzduchem. Ty je nutné pravidelně čistit od namotaných chlupů, nití a vlasů.

Originál nebo jiný výrobce

Zatímco některé vysavače lze pořídit rovnou s veškerým příslušenstvím, u jiných typů je potřeba hubice přikoupit. Vybírat lze z originálních hubic od výrobců vysavačů určených vždy pro konkrétní model, ale také od jiných výrobců, kteří mohou nabízet nižší cenu nebo například možnosti, které originální výrobce nenabízí. Aby bylo příslušenství kompatibilní, je nutné znát průměr trubky, případně pořídit univerzální nástavec. Dále čtěte: Na nákupu spotřebičů lze výrazně ušetřit. Slevu dostanete i za natržený obal.

Typy nástavců na vysavače

Velké usnadnění při práci v domácnosti však představují speciální nástavce, které umožní vyčistit konkrétní povrchy nebo komplikovaná a těžko přístupná místa.

  • Univerzální prachový kartáč - je ideální pro odstraňování prachu z drahého nábytku nebo povrchů, které jsou náchylné k poškrábání.
  • Hubice na čalounění a textil - namísto kartáče disponují sběrnými pásky, které textil při úklidu nepoškozují. Je perfektní pro čištění čalouněných povrchů, matrací, polštářů, závěsů, přikrývek atd.
  • Štěrbinová hubice do špatně přístupných míst - jedná se o nejrůznější nástavce, které díky svému tvaru zvládají vysávání spár, rohů, radiátorů nebo PC.
  • Mop pro mokré čištění – lze použít namísto kartáče u vysavačů, které umožňují mokré vysávání.
  • Sada mini hubic pro vysávání drobné elektroniky
  • Speciální sada hubic a nástavců pro vysávání auta
Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...