Jak prodloužit život jogurtům nebo bylinkám. Stačí je umět správně skladovat

Kuchyně 25. prosince 2020 | 14:49 — Marie Drahá
Stává se vám často, že vyhazujete prošlé jogurty nebo shnilou zeleninu? Na vině nemusí být jen špatné plánování, ale také způsob, jakým potraviny skladujete. Pokud chcete s plýtváním skončit nadobro, poradíme vám, na co si dát při ukládání největší pozor.
Další 4 fotografie v galerii
Farmářské výrobky jsou živé a podléhají zkáze mnohem rychleji / Depositphotos

Při příchodu domů se chová většina z nás automaticky. Rozdělí nákup do spíže nebo potravinové skříně, část nechá na lince, zbytek uloží do lednice nebo do mrazáku a jde si po svých. Nejhorší, co přitom můžete udělat, je ponechat zboží v původním obalu. Igelit totiž většině potravin vůbec nesvědčí. Ovoce ani zelenina nemohou v mikrotenových sáčcích dýchat, takže se snadněji zapaří. Daleko rychleji podlehá zkáze i tvrdý sýr nebo jakákoliv uzenina, kterou ponecháte v igelitu a nemáte v plánu ji co nejdříve sníst. Vydrží rozhodně déle, pokud je uložíte do uzavíratelné dózy nebo zabalíte do pečicího papíru.

Ani suchým potravinám původní obal nesvědčí

Pro dlouhodobé skladování se dokonce doporučuje přesypat suché potraviny, jakými jsou těstoviny, obiloviny, luštěniny nebo mouka. Lépe než v původních obalech jim bude ve skleněných nádobách nebo dobře uzavíratelných dózách či boxech na potraviny. Jen tak máte jistotu, že je nenapadnou škůdci nebo plísně. Potravinové dózy ostatně nejsou na trhu žádnou novinkou. Jejich nabídka je tak široká, že si vybere každý. Lze je sladit s barvami v kuchyni a část z nich nechat vystavené na lince. Pozor si dejte jen na doplňování. Například starší mouka smíchaná s novou může brzy žluknout.



Ne každý má to štěstí mít doma sklep nebo spíž, kde by si mohl tvořit zásoby na delší dobu. Jestli skladujete potraviny přímo v kuchyňské lince, nakupujte raději méně a častěji. Suché potraviny ukládejte co nejdále od okna a od sporáku. Ideální teplota v potravinové skříni je 10 až 12 °C. Drátěné koše a výsuvy vám umožní mít přehled také v hlubokých policích, kde je nejlepší skladovat potraviny stylem čerstvé dozadu, starší dopředu. Dále čtěte: Světla v kuchyni mají velký vliv na to, jak se v ní pracuje a jak v ní chutná.

Čemu se vyhnout při skladování potravin

  • Nejrychleji podléhá zkáze maso nebo ryby, které je nutné skladovat v lednici nebo v mrazáku. Věděli jste však, že se maso kazí mnohem rychleji, pokud zůstane na kosti a nevyvržená ryba zasmrádne daleko rychleji než vykuchaná?
  • Veškeré ovoce vydrží v komoře déle, pokud nebude ležet na sobě. Vždy jej uchovávejte rozložené pouze v jedné vrstvě. Nikdy přitom neukládejte jablka poblíž mrkve, mohly by zhořknout.
  • Ovoce a cibule mají být rovněž uloženy v dostatečné vzdálenosti od brambor. Zatímco cibule vedle nich začíná dřív hnít, jablka v nich podporují klíčení hlíz.
  • Z kořenové zeleniny, kterou chcete uskladnit, odřízněte listy a natě. Odebírají jí vlhkost, takže se začne vysoušet.
  • Kupované bylinky vám mohou vydržet v lednici týdny, pokud je rozložíte do krabičky vyložené suchým ubrouskem, přikryjete navlhčeným papírem a zavřete. Výjimku představuje bazalka.
  • Otevřenou konzervu ani jogurt nikdy neskladujte v lednici v původním obalu. Přelijte je do plastové nebo skleněné nádoby a uzavřete. Nenatáhnou do sebe bakterie ani pachuť.
  • Vejce se nikdy neskladuje v původních kartonových obalech, ale pouze v regálu v lednici špičkou dolů.
  • Zvláštní péči vyžadují farmářské výrobky, které obvykle neobsahují konzervanty. Mimo lednici je nenechávejte stát déle než několik minut a vyvarujte se přelévání do jiných nádob. Protože se jedná o živé potraviny, je nutné je spotřebovat co nejdřív.
  • I koření, které skladujeme v uzavíratelných sáčcích nebo nádobách, po čase ztratí aroma. Mnohem lepší je kupovat menší balení a zásoby průběžně doplňovat.
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu