Jak zútulnit velké prostory pomocí barev, rostlin a osvětlení

Interier 27. února 2021 | 19:59 — Marie Drahá
Většinou se potýkáme s otázkou, jak vybavit malý byt. Jak se ale chovat v případě, kdy máme k dispozici velké prostory a potřebujeme je trochu zútulnit? První, co se nabízí, je rozčlenit místnost na více částí. Klíčovou roli hrají přitom barvy i doplňky.
Další 3 fotografie v galerii
Prostor lze rozčlenit pomocí barev i nábytku na jednotlivé zóny / Depositphotos

Zatímco doménou menších bytů jsou světlé barvy, v okamžiku, kdy potřebujeme místnost opticky zmenšit, je tomu přesně naopak. Tmavší a zemitější barvy dokážou divy. Jestli máte vysoký strop, je tady jednoduchá rada. Natřete jej jedním z vybraných odstínů a tou pokryjte i horní okraj stěn. Využít můžete také tapety, především motivy s větším vzorem, které prostor opticky zmenšují.

Nábytek i rostliny využijte jako dělicí prvky

Velký prostor se jednoznačně nabízí rozdělit do několika částí. Pochopitelně to jde i bez příček a stavebních úprav. O intimnější prostředí se postará například zástěna. Záleží jen na vás, zda dáte přednost přenosné skládací nebo napevno zasazené do prostoru. Vedle toho lze místnost rozčlenit pomocí nábytku či nejrůznějších dekorací. Dělicím prvkem může být pohovka, komoda nebo rostliny.

Rozlehlé prostory si doslova říkají o krb. Může být umístěný ve stěně, ale i samostatně. Na výběr je z mnoha různých typů, přičemž řada z nich výborně zapadne i do moderního prostředí. Krb vytvoří dojem domácí pohody a také samostatný odpočinkový koutek. Pokuste se jich vyznačit v místnosti několik a zútulnit je například hřejivými koberečky. Dalším ostrůvkem může být čtecí koutek s knihovnou nebo pohovka s křesílky.

Kontrasty v interiéru dokážou divy

Velká sedačka ve tvaru L je ve větším bytě podmínkou. Vsaďte přitom na velká opěradla a příjemný materiál. Pohovku rovněž nezapomeňte doplnit velkými polštáři, stane se tak nepřehlédnutelnou dominantou pokoje. V případě, že jste zvolili tmavší odstín podlahy, pouvažujte o sedačce světlé barvy, která dojem z rozlehlé podlahy přebije.

Rádi přijímáte návštěvy? Vyplňte prostor menšími stoličkami nebo pletenými pufy, aby si měli hosté kam sednout. Posezení nízko u země je pro mnohé příjemné. Křesílka ani odkládací stolky přitom nestavte zbytečně daleko od sebe. Pořiďte si klidně větší, který prostor opticky zmenší, navíc je navýsost praktický.

Zrcadlo si dokáže poradit s každým prostorem

V bytě s vysokými stropy a většími okny se bude dařit i vzrostlým pokojovým rostlinám. Hezky vyplní rohy nebo ostatní volné prostory. Se zelení v rozlehlém bytě rozhodně nešetřete. Dovolit si můžete také rozměrné obrazy, jež rozlohu stěny opticky zmenší a vytvoří v místnosti nevšední atmosféru. A vyhýbat se nemusíte ani zrcadlům. Odrazová plocha sice prostory opticky zvětšuje, ale působit může také naopak. Zkuste jen zrcadlo trošku naklonit, aby odráželo spodní část místnosti a nebudete se stačit divit.

Nakonec si zkuste pohrát s osvětlením. Velké těžké lustry sice působí v interiéru majestátně, ale trochu těžkopádně. Do velkého pokoje se hodí spíš nenápadné centrální svítidlo a více menších světelných zdrojů. Když jej pověsíte tak, že bude viset pod stropem, můžete tím strop opticky snížit. Stín nad světlem totiž výšku stropu smaže. Dále čtěte: Tipy, jak vykouzlit ze starého domu moderní bydlení s osobitým stylem.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu