Tipy, jak vykouzlit ze starého domu moderní bydlení s osobitým stylem

Interier 25. února 2021 | 11:48 — Marie Drahá
Původní statek, stodola nebo klasický domek po prarodičích. Zrekonstruovat starší stavení není nijak levné a už vůbec ne jednoduché. Přesto mu dává řada lidí přednost před novostavbami. Má totiž své osobní kouzlo. A při troše šikovnosti z něj lze vytvořit skutečný unikát.
Dalších 6 fotografií v galerii
Klasické prvky jako trámy, sloupy či ozdobné stropy se vyplatí přiznat / Depositphotos

Proměna starších prostor v moderní bydlení si žádá dobrý plán a většinou také dostatek peněz. Často totiž zjistíme, že je potřeba opravit něco, s čím jsme původně vůbec nepočítali. Rozhodující je vždy skutečnost, z jakého materiálu je dům postavený, v jakém stavu jsou stěny, podlahy, stropy i střecha. Ve většině případů je pak nutná izolace, která zbaví stavbu nadměrné vlhkosti. Ruku v ruce s ní je třeba vyřešit dispozice domu.

Přiznejte starý design domu

Postavit příčku je to nejmenší. Problém však může představovat bourání stěn, které jsou nosným základem domu. Zbavovat se cihlových zdí nebo kamenných kleneb navíc může být škoda. Právě ty jsou duší starého domu a ke stavení neodmyslitelně patří. Pokud toužíte vytvořit v původním stavení skutečně stylové bydlení, nebojte se klasické prvky starého designu přiznat. Sloupy, ozdobné stropy i zachovalé trámy se stanou dominantnou domu.

Rekonstrukce staršího domu se obyčejně neobejde bez nových rozvodů. Při koupi nových radiátorů je přitom dobré myslet na to, jaký mají výkon. Zejména ve studených starých staveních je ideální umístit topidla pod okny. Nezapomínejte ani na moderní technologie, mezi které patří čidla, která odhalí únik vody nebo únik oxidu uhličitého. V domě s tlustými stěnami se vyplatí pořídit kromě routeru pro Wi-Fi signál také soustavu satelitů, která pokryje signál na internet po celém domě.

Podtrhněte jedinečnost místnosti

Moderní bydlení si žádá dostatek přirozeného světla, které vyzdvihne tamní prostory a dotvoří atmosféru místa. Pomocí něj vynikne originální spojení starého s novým. Jak na to? V každé místnosti se pokuste zviditelnit to jedinečné, co nabízí. Může to být původní dřevěná podlaha, kterou stačilo přelakovat a výsledkem je patina. Slušet jí bude moderní nábytek i zajímavé koberečky.

Nenásilného propojení starého s novým se dá dosáhnout také vhodnou volbou nábytku. Do starých domů se hodí například teak i ratan v kombinaci s luxusním damaškem. Příliš mnoho dekorací mu nesvědčí, dům totiž snadno vypadá přeplněný. Elegantní styl mu však rozhodně dodá krb, a to buď původní nebo jeho imitace. Krb je hlavním prvkem společenské místnosti, doplnit jej lze originálními soškami či obrázky.

Ruční výroba domu sluší

Váháte s umístěním obrazů? Nechte je volně opřené o stěnu a dopřejte si čas na rozmyšlenou, zda se dobře hodí ke zvolenému nátěru. Namísto toho vybavte interiér květinami v ručně vyráběných nádobách a květináčích, které dodají interiéru to správné kouzlo. Dále čtěte: Benátský štuk účinně ničí bakterie a plísně. Interiéru dodá nadčasovost.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Nový Peugeot 208 přichází do Česka. Je krásný, svižný a za super cenu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu