Kontaktní gril, to jsou chuťovky téměř bez práce. Na co si dát pozor při výběru

Spotřebiče 20. dubna 2021 | 11:36 — Marie Drahá
Sezona šťavnatých steaků začíná. Grilování je jedním z českých národních sportů a řada lidí si bez něj letní posezení nedokáže představit. Přestože klasické grily na dřevěné uhlí rozhodně neztrácejí na oblibě, roste také zájem o kontaktní grily.
Další 3 fotografie v galerii
Kontaktní gril dokáže připravit steaky, vajíčka, topinky i palačinky / Depositphotos

Žhavé uhlíky, typický kouřový odér a specialista, který si vezme grilování na starost. Klasika je klasika, ale v konečném důsledku znamená hodně práce. Chcete si pochutnat na propečené zelenině, rybě, masu nebo bagetkách, ale přitom se naplno věnovat svým blízkým? Nemáte balkon ani terasu? Kontaktní gril se vám doma rozhodně neztratí.

Při výběru jakéhokoliv přístroje si přejeme vybrat takový, který by našim potřebám co nejvíce vyhovoval. Nabídka kontaktních grilů je dnes poměrně široká, přesto se liší svými možnostmi i vybavením. Existují spotřebiče, které mohou práci s grilem zbytečně zkomplikovat. A těm je lepší se raději úplně vyhnout.

Správná velikost

Stolní grily nejsou určené pro velké akce, ale pro čtyřčlennou rodinu nebo dva páry bohatě postačí. Mohou mít velikost toustovače nebo až půl metru na šířku. Vybírat je třeba s ohledem na využití a také možnosti skladování. Některé grily lze uložit také nastojato.

Dostatečný výkon

Abyste na maso nebo zeleninu nečekali celou věčnost, je třeba pohlídat si před koupí také příkon spotřebiče. Slabší grily mají příkon kolem 1 000 W, ty lepší až 2 000 W a více. Takové už si poradí se skutečně poctivými steaky.

Údržba grilu

Čištění grilu si jednoznačně usnadníte tím, že si pořídíte model, jehož desky lze mýt v myčce na nádobí. S kvalitou přístroje rovněž souvisí nepřilnavý povrch. Nejdůležitější částí grilu je však sběrná nádoba na odkapávající tuk, díky níž nebudete muset čistit po grilování všechny škvíry.

Grilovací desky

Standardní částí výbavy stolního grilu je hladká deska a žebrovaná. Na hladké se dají usmažit palačinky či vajíčka, žebrovaná se hodí na grilování masa či zeleniny. Některé modely obsahují navíc desku na zapékání sendvičů nebo pekáček, ve kterém lze připravovat pokrmy v omáčce.

Většina grilů nabízí otevření obou desek naplocho, tedy polohu barbecue. U některých si pak lze nastavit výšku horní desky nebo sklon spodní desky, díky čemuž správně odtéká tuk do misky.

Nastavení teploty

Termostat je obyčejně součástí každého kontaktního grilu. Požadovanou teplotu pokrmu tak nastavíte pouhým otočením knoflíku. Praktickou funkcí je také indikátor nahřátí, který zabrání tomu, že vložíte maso na gril zbytečně brzy. Při grilování steaků se hodí rovněž časovač. A propracovanější grily nabízejí dokonce funkci smart. Zatímco si nastavíte preferovaný stupeň propečení masa, gril sám vyhodnotí jeho tloušťku a hmotnost. Nakonec vás jen upozorní, že je večeře hotová.

Cenové rozpětí

Orientujete se při výběru spotřebičů také podle ceny? Pokud hledáte přístroj, s nímž budete spokojeni a který vám v kuchyni ani na terase rozhodně ostudu neudělá, počítejte s investicí přibližně od jednoho do tří tisíc korun. Lacinější grily nejsou určeny na příliš časté použití, dražší naopak uspokojí ty nejnáročnější zákazníky. Dále čtěte: Funkce a vychytávky, bez kterých se ty nejlepší rychlovarné konvice neobejdou.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu