Pokud vypadají vaše skleničky jako zamlžené nebo špinavé, pak je musíte umývat jinak než dosud

Tipy a inspirace 06. září 2021 | 10:08 — Mirka Malá
Určitě víte, o čem je řeč. Zcela umyté sklenice vytáhnete ze skříňky a najednou zjistíte, že vypadají jako zamlžené a tak nějak špinavé. A vy nevíte proč. Vždyť jste je přeci před uložením myli.
Další 2 fotografie v galerii
K poškození skla může dojít hned z několika důvodů / Depositphotos

Zamlžené nebo zakalené sklenice jsou obvykle výsledkem několika faktorů. V prvním případě se tomu tak děje na místech, kde je příliš tvrdá voda. Minerální usazeniny se hromadí a ulpívají na skle. Ovšem může se to stát i v případě, že máte v místě svého bydliště měkkou vodu. Pak za zamlžené sklenice může zase koroze. No a v neposlední řadě je tu ještě samotná myčka, která pomalu a nenápadně poškozuje sklo.

Jak udržet sklenice jako nové

Jediným spolehlivým způsobem, jak zabránit tomu, aby se skleničky vypadaly zamlženě, je nedávat je do myčky. Místo toho je omyjte ručně jemným přípravkem, důkladně opláchněte a především ihned vysušte.

Jinak se totiž tohoto nepříjemného problému nikdy nezbavíte, ať už je původ zamlžení sklenic jakýkoliv. Nicméně můžete ještě zjistit, co vlatně za vaším problémem se skleničkami stojí.

Jak zjistíte, kde je problém a co se skleničkami

Chcete -li zjistit, zda se vám skleničky zamlžily kvůli vodě, namočte utěrku nebo hadřík do malého množství bílého octa a otřete sklenici hadříkem. Pokud sklenice po otření již není zakalená nebo-li zamlžená, pak byla zakalenost způsobena nahromaděním tvrdé vody. Pokud vytřete sklenici octem a je stále zakalená, pak je její povrch již zničený  měkkou vodní korozí a nelze s tím nic dělat.

Usazeniny způsobené ionty vápníku a hořčíku v tvrdé vodě odstraníte setřením  acetonem (odlakovačem) a poté je umyjete jemným čisticím prostředkem. Namáčení sklenic do čistého bílého destilovaného octa na 15 minut je další účinný domácí prostředek.

Pokud máte měkkou vodu a přesto chcete používat myčku na mytí sklenic, můžete zabránit jejich zničení tím, že se při nákupu ujistíte, že jsou sklenice vhodné pro mytí v myčce. Po skončení mycího cyklu otevřete dvířka myčky, aby z ní mohla unikat pára, a před vyjmutím nechte sklenice zcela vychladnout. Dále čtěte: Prošlý olivový olej nevyhazujte. Vyčistíte jím celou domácnost a dokonce vám pomůže i s různými opravami.

Zdroj: Martha Stewart.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu