Připravte se na úrodu, vyberte správný zavařovací hrnec
V první řadě se rozhodněte, zda sáhnete po klasickém plechovém zavařovacím hrnci nebo po elektrickém. V prvním zmíněném hrnci některé hospodyňky zavařují již několik desítek let a nedají na něj dopustit. Jedná se o vysoký plechový hrnec s velkým objemem. Největší výhoda je v tom, že zvládnete najednou zavařit velké množství potravin.
Na druhou stranu očekávejte zdlouhavější proces. Hrnec totiž musíte postavit
na sporák a čekat, dokud nedojde k zahřátí vody na požadovanou teplotu. Ta se následně musí udržovat, aby nedošlo k případnému prasknutí sklenic nebo převaření potravin. Teplota se hlídá pomocí teploměru, který je součástí hrnce. Plechový hrnec lze pořídit do tisíce korun.
Praktický elektrický hrnec
Pokud chcete sáhnout po modernějším a propracovanějším pomocníkovi, rozhodně je ideální volba elektrický zavařovací hrnec. Jednou z předností hrnce je možnost regulace teploty a také skutečnost, že k zavařování nepotřebujete sporák. Stačí totiž hrnec zapojit do elektrické sítě a voda se začne ohřívat. Výhodou je také možnost nastavení časovače, většina modelů nabízí na výběr časovač do 120 minut a často se odpočet času spustí až ve chvíli, kdy má hrnec námi požadovanou teplotu. Do tohoto typu hrnce je potřeba investovat více než tisíc korun.
Na trhu naleznete dvě základní varianty materiálu, ze kterých jsou zavařovací hrnce vyrobeny. Buď můžeme zvolit obyčejnější smaltovaný nebo nerezový hrnec. Myslete na to, že smalt je sice více cenově dostupný, ale hůře se udržuje a je náchylný na oděrky. Nerezový hrnec toho víc vydrží a snadněji se udržuje.
Při výběru se zaměřte také na objem hrnce. Při pořízení příliš malého zavařovacího hrnce vám nezbude nic jiného, než si zavařování rozdělit do více etap. Z toho důvodu si nejprve zodpovězte otázku, kolik zavařenin budete chtít připravit a jak často. Objem zavařovacích hrnců se pohybuje v rozmezí od 16 do 29 litrů. Do hrnce o objemu 27 litrů se vleze přibližně 20 klasických zavařovaček. Sázet se dá i v červnu. Tipy, jak na to, jsme psali zde.
Dalším důležitým parametrem, který by nás měl při výběru elektrického zavařovacího hrnce zajímat, je příkon. Ten má totiž vliv na to, za jak dlouho se hrnec zahřeje a bude připraven k použití. Čím vyšší příkon, tím kratší tato doba je a tím kratší je také celková doba samotného zavařování. K dostání jsou hrnce s příkonem v rozmezí od 1 000 W do 2 000 W. Nejlevnější elektrické hrnce mají příkon kolem 1 000 W. Ideální je však nepořizovat hrnec, který má hodnotu nižší 1 500 W.
Výhoda v příslušenství
Velkým plusem je také LCD displej, který umožní zobrazovat aktuální nastavení a pouhým mrknutím oka budete mít přehled o zavařovacím procesu. Hodí se i výpustný ventil, ten je určený pro odlévání vody ze zavařovacího hrnce. Nemusíte tak složitě zvedat těžký hrnec a přenášet jej k dřezu. Výpustný ventil rozhodně ulehčí práci. Pro bezpečné zavařování je důležité, aby byl hrnec vybavený pojistkou proti zapnutí na sucho. Další pojistkou může být ochrana proti vyvaření vody – pokud by k vyvaření došlo, hrnec se automaticky vypne.