Materiál konvice určuje její design. Každý má své přednosti i slabiny
Celkové provedení konvice má velký vliv na každodenní manipulaci. Důležitá je správná volba objemu i zvolené funkce. Současně však chceme, aby rychlovarná konvice kuchyni slušela. Před samotnou koupí spotřebiče je proto vhodné vybrat materiál nebo kombinaci, z jakých bude konvice vyrobena. Každý z nich má své přednosti, ale také slabiny.
Lehký a laciný plast
Pokud spatříte v nabídce rychlovarnou konvici jen za několik stovek korun, pravděpodobné bude vyrobena z plastu. K dostání bývá v mnoha různých barvách i vzorech a její výhodou je kromě ceny také váha. Plastová konvice je lehká a poměrně odolná. Na první pohled však může působit lacině. Někomu by mohla vadit i údajná plastová pachuť.
Nesmrtelný nerez
Nerezové konvice se dobře kombinují s dalšími nerezovými spotřebičemi, panely nebo varnou deskou, které už v kuchyni máme. Díky tomu se hodí do většiny domácností. Nejsou nijak drahé, jejich nevýhodou tedy může být pouze údržba. Na nerezu často ulpívají otisky prstů a další nečistoty. Dále čtěte: S octem se dá úspěšně čistit téměř všechno. Jsou ale povrchy, které může poškodit.
Skleněná elegance
Skleněné konvice bývají o něco dražší než nerezové nebo plastové. Důvodem je fakt, že působí elegantně a obvykle bývají designově podsvícené, což je na první pohled velmi efektní. Jejich velkou slabinou je ale časté čištění. Na skle se totiž hodně usazuje vodní kámen. Konvici je tudíž nutné častěji proplachovat octovou vodou nebo kyselinou citronovou.
Stylově s keramikou
Vyznavači retro stylu nedají dopustit na konvice z keramiky, které mají kromě stylového designu další nesporné výhody. Dokážou pohlcovat hluk a déle drží teplotu vody. Jedná se ale o konvice těžší a dražší. Skutečný designový kousek může vyjít i na několik tisíc korun.