Zahradní party se bez přípravy neobejde. Styl jí dodají ty správné dekorace

Exterier 25. července 2021 | 13:14 — Marie Drahá
Letní období si o zahradní party doslova říká. Čeká vás oslava narozenin, posezení s přáteli nebo byste jen rádi připravili večírek pro své známé? Máme pro vás návod, jak setkání ve venkovních podmínkách zorganizovat a na které důležité věci přitom nezapomenout.
Další 4 fotografie v galerii
Uspořádat během léta alespoň jednu zahradní party je takřka povinnost / Depositphotos

Zatímco na balkoně se dá posedět sotva ve čtyřech, terasy a zahrady u rodinných domů jsou pro letní party doslova jako stvořené. Představují hlavně tu výhodu, že kvůli nim nemusíte po návštěvě uklízet celý dům. Přesto můžete svým hostům připravit slavnost, na kterou se jen tak nezapomíná.

Kam všechny usadit

Počet hostů je vždy nutné zvolit s ohledem na prostory, které máte k dispozici. Na zahradní party se obvykle korzuje, ale každý z přítomných by si měl mít v případě potřeby kam sednout, a to včetně dětí. Není nutné, abyste měli vše sladěné do nejmenšího puntíku. K sezení využijte veškerý zahradní nábytek včetně sedacích pytlů, pufů, houpacích křesel i sítí a pokud pochybí, natáhněte na zem deku s polštářky.

Jak připravit prostor

Pokud se jedná o klasické narozeniny, není nutné stanovovat téma setkání. Na dekorace však nikdy nezapomínejte. Party dodají ten správný styl. Na stolech by neměly chybět alespoň obyčejné sklenice s lučním kvítím nebo květy ze zahrádky, menší květináče či plovoucí květiny. Využít lze lampiony, praporky i nafukovací dekorace. Vše doplňte nápaditými ubrousky a potřebným nádobím. Využít lze i kvalitní plastové nebo papírové talíře či kelímky ve stejném odstínu.

Jaké jídlo servírovat

Občerstvení pro švédský stůl se vyplatí připravit s předstihem. Především v létě vsaďte na čerstvost a pestrost. Úspěch sklidí nakrájené ovoce, zeleninové saláty, jednohubky, slané pečivo, muffiny, tyčinky i dipy. Coby hlavní chod se volí nejčastěji grilované speciality. Na ohni se dají připravit naložené steaky, sýry, zelenina, výtečné je také ovoce na grilu. Při servírování jídla nezapomínejte ani na vegetariány a na děti.

Nápoje pro žíznivce

Pivo a víno jsou klasika, léto však přeje míchaným nápojům. Hosty potěšíte už jen tehdy, když jim nabídnete obě varianty oblíbeného mochita. Na stolech by rozhodně neměly chybět džbány s čistou vodou doplněné kousky citronu, dalšího ovoce či bylinkami. Vyhrát si můžete s ledovými kostkami. Zaujmou různé tvary, barvy nebo například jedlé květy zamražené uvnitř.

Bez hudby to nepůjde

Záleží na vás, zda dáte přednost reproduktorům nebo požádáte některé ze svých muzikálních hostů, zda by s sebou vzali na party nástroj. Hosty nakonec potěší i mix oblíbených písní, které jste připravili speciálně pro tuto příležitost.

Jaký nabídnout program

Kromě hudební vložky zkuste přítomným nabídnout ještě jinou zábavu. Pánové si možná rádi zahrají na zahradě fotbálek nebo badminton, vyzkoušet můžete petanque nebo v poslední době oblíbené deskové hry. Vraťte se s nimi do dětství! Party oživí také táborák, vítaným zpestřením může být pak osvěžení v bazénu.

Zábava pro děti

Rodiny s menšími dětmi uvítají, pokud jejich nejmenším připravíte na zahradě provizorní dětský koutek. Mnohdy si vystačí s menším stolíkem, papíry a pastelkami, ocení, pokud jim v části zahrady rozvěsíte balonky nebo půjčíte míč. Těm nejmenším připravte na trávník piknikovou deku.

Vyzrajte na počasí

Před sluncem i před deštěm ochrání hosty krytá terasa. Nemáte to štěstí? V závislosti na počtu hostů si zkuste pořídit nebo vypůjčit party stan. Dobrou službu však prokážou i markýzy nebo klasické slunečníky. Velmi efektně působí zastínění prostoru pomocí lehkých závěsů. Dále čtěte: Jak si zařídit balkon podle feng shui a neudělat chybu při jeho využití.

Ať je na party dobře vidět

S přibývajícím časem se bez dobrého osvětlení na zahradě neobejdete. Terasu můžete ověšet světelnými řetězy, které dodají party romantickou atmosféru a působí opravdu skvostně. Vypadají hezky i položené na stole. Prostor doplní lucerny na svíčky nebo také elektrické osvětlovače, které lze umístit kamkoliv bez nutnosti přívodu elektřiny. K dispozici jsou závěsná venkovní svítidla, stojanová svítidla, louče či solární pochodně. Svíčky se příliš nedoporučují, někdo by je mohl převrhnout.

Náš tip

Chcete být originální? Místo odpolední oslavy připravte pro známé sváteční oběd na zahradě nebo například brunch. Pozdní snídaně jsou oblíbené zejména v jižních státech a bývají potěšením pro gurmány.

Zdroj: homemadesimple.com, westwing.cz, magazinzahrada.cz

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Největší vodní park v Evropě je plný vzrušujících jízd...

Zavřít reklamu