Tipy, jak si doma vytvořit kreativní prostředí a mít hlavu plnou nápadů

Interier 11. srpna 2021 | 12:34 — Marie Drahá
Práce z domu se stala v řadě profesí standardem. A velký vliv na její efektivitu má pracovní prostředí, ve kterém se pohybujete. Potřebujete se více koncentrovat? Chybí vám nápady? Máme pro vás pár tipů, jak podpořit svou kreativitu prostřednictvím vhodných interiových doplňků.
Další 3 fotografie v galerii
Rostliny i osobní věci mají v pracovně své místo / Depositphotos

Odborníci tvrdí, že lidé, kteří o svém pracovním prostředí byť jen přemýšlejí, dosahují při práci daleko větší produktivity než ti, které jejich bezprostřední okolí tolik nezajímá. Je navíc prokázáno, že člověk podává daleko větší výkony v místě, kde se cítí dobře. I v pracovně se tedy nezapomeňte obklopit věcmi, které máte rádi. Estetika dokáže přímo ovlivnit vaši náladu a motivaci k práci. Vhodnými dekoracemi jsou oblíbený obraz, rodinné fotografie, pokojové rostliny nebo suvenýry z dovolené.

Osobní věci mají v pracovně své místo, ale nikdy se nesnažte jimi prostor přeplácat. V takovém případě by totiž od práce odváděly pozornost. Nad rozvržením pracovního prostoru byste totiž měli mít absolutní kontrolu, s čímž souvisí také pořádek. Čistý a uvolněný pracovní prostor podporuje koncentraci a spolu s ní také kreativitu. To platí o interiéru, ale také osobním počítači.

Vsaďte na žlutou, zelenou nebo modrou

Vhodnou volbou jsou měkké, pastelové barvy doplněné čímkoliv extravagantním. Může jít o abstraktní dílo na stěně nebo designové křeslo. Když pustíte do svého života energii, nouze o nápady určitě nebude. Mezi základní barvy podporující kreativitu se obecně řadí žlutá, zelená a modrá. Nebojte se kombinace chladných a teplých odstínů tak, aby místnost nepůsobila příliš chladně, nebo naopak příliš teple. Extrémní barevnost však prostoru škodí.

Dobrý psychologický účinek na produktivitu a kreativitu má podle vědců také propojení pracovny s přírodou. Kromě pokojových rostlin zachycujících prach se osvědčilo používání přírodních materiálů a v neposlední řadě inteligentní technologie, které místnost pravidelně vyvětrají, pohlídají topení nebo osvětlení. Dále čtěte: Nedoceněná hnědá barva a kombinace, které vypadají v interiéru úchvatně.

Čistou a otevřenou mysl podpoří dostatek přirozeného světla. Pro stimulaci mysli dokáže hotové zázraky. Příjemná teplota v kombinaci s vhodným zastíněním je ideálním místem pro práci. Zvýšit výkonnost pak pomohou někdy i zdánlivé drobnosti, kterými se obklopíte. Estetický plánovací kalendář, přehledné složky, oblíbený diář nebo například kvalitní pero.

Zdroj: ideas.ted.com, utulne.cz.

Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Futuristický elektromobil IONIQ 5 přijíždí ve sportovní verzi N Line

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu