Nejlepší mlýnky na koření vyrábí překvapivě automobilka. Úplně první vyrobila již v roce 1840

Kuchyně 08. září 2021 | 13:21 — Anna Novotná
Pod značkou Peugeot si zřejmě každý představí automobil. Nejeden šéfkuchař ale pomyslí na kvalitní, nezničitelný a reprezentativní nástroj v kuchyni či na stole v dobrých restauracích. Jedná se o mlýnek na pepř či jiné koření.
Další 3 fotografie v galerii
Francouzská atomobilka výrábí perfektní mlýnky na pepř či jiné koření / Peugeot

Peugeot má ve světě gastronomie renomé.  Kromě mlýnků totiž vyráběl i různé kovové nádoby, nože a později dokonce i kuchyňské elektrické spotřebiče jako toastery či první myčky nádobí. Zůstaňme ale u mlýnků, ty totiž v jeho repertoáru zůstaly dodnes. Úplně první mlýnek vyrobil Peugeot v roce 1840. Nejednalo se však o mlýnek na pepř, ale na kávu. Kafemlejnky se totiž tenkrát těšily mnohem větší popularitě než mlýnky na koření. Peugeot svůj první model mlýnku na kávu vyráběl po celých třicet let a nabízel celkem deset různých velikostí.

Automobil, tedy produkt, který značku dnes živí, v té době ještě patřil do říše sci-fi. První pokusy nahradit koňskou sílu motorem se objevily až o pěkných pár let později. Než se tak stalo a Peugeot se přeorientoval na auta, vyráběl mlýnky. Samozřejmě nejen to. Rodina Peugeotů tehdy provozovala válcovnu a slévárnu a vyráběla různé ocelové předměty, například pily, krinolíny, šicí stroje, nůžky nastříhání ovcí, jízdní kola a spoustu dalších produktů. 

Podobně jako ostatní výrobky značky Peugeot i mlýnky těží z perfektní kvality zpracování. Lev, jakožto symbol značky používaný na všech výrobcích od roku 1850 je vyražen na mlecím mechanismu. Mlýnky jsou vyráběny z oceli první jakosti, drtící zuby obstály na výbornou i v těch nejnáročnějších zkouškách a jsou téměř nezničitelné. Speciálně navržená šroubovicová forma drtícího mechanismu jednak stlačuje bobule pepře mlýnkem dolů a současně je také vytěsňuje do druhé řady zubů, které je rozmělňují a uvolňují tak jemné aroma, které dodává těm nejvybranějším jídlům nenapodobitelnou vůni a chuť. Regulační šroubek umožňuje nastavit požadovanou jemnost mletí od hrubě drcených zrn na grilovaná masa po jemně mletý prášek do vybraných omáček. Pepř namletý mlýnkem v okamžiku spotřeby si uchová svou delikátní chuť a obohatí svou vůní i čerstvostí připravované pokrmy.

Většina z původního sortimentu ocelových produktů značky Peugeot zmizela. Není divu. Je zřejmé, že poptávka po krinolínách či kafemlejncích značně poklesla, nicméně mlýnky na pepř vyrábí Peugeot dodnes. Ve městě Quingey ve francouzském regionu Doubs má Peugeot továrnu o rozloze 5000 m2. Zde vyrábí hlavně tradiční mlýnky z kvalitního bukového dřeva pocházejícího z místních lesů. Prestižní mlýnky Peugeot se vyvážejí do 80 zemí světa. Můžete si je koupit i v Česku.

Témata: kuchyň, mlýnek, koření
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Nový Peugeot 208 přichází do Česka. Je krásný, svižný a za super cenu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu