Teploty klesají. Vyberte si vhodný ohřívač, který vám pomůže zavlažit večer potřebné místnosti

Spotřebiče 23. září 2021 | 15:55 — Mirka Malá
Léto je už nenávratně pryč, ale venkovní teploty ještě nejsou tak dramatické, abychom museli naplno topit. Stačí jen zavlažit několik místností, ve kterých trávíme nejvíce času. Takže řeč je jistě o obývacím pokoji a kuchyni.
Další 3 fotografie v galerii
Ohřívačů je celá řada a jsou vhodné na přitápění / Depositphotos

Než topná sezona vypukne naplno, řada domácností si vystačí s přenosnými elektrickými ohřívači. Ty se dělí na tři hlavní skupiny, tedy sálavé, ventilátorové a konvekční ohřívače. Možná si nyní říkáte, že přeci ceny energií letí nahoru, tak proč pořizovat elektrický ohřívač. Ale pokud vám v následujících týdnech postačí jen večer zavlažit prostor, možná si spočítáte, že ohřívače nejsou až tak mimo v porovnání s tím, že uvedete do plného chodu svoji kotelnu nebo zapnete radiátory, do kterých dodává teplo nějaká teplárna, jejíž ceny rovněž rostou.

Podle čeho ohřívač vyberete

Sálavých ohřívačů existuje prakticky nepřeberné množství. Ovšem je u nich vyšší riziko požáru a tudíž by neměly zůstat zapnuté celou noc. Nicméně prostor zahřejí rychle. Pokud tedy hledáte něco, co nemusíte příliš hlídat, pak volte olejové radiátory a panelové ohřívače, které ohřívají vzduch tzv. konvekcí a jsou mnohem bezpečnější.

Pro rychlé a relativně levné vytápění větší plochy jsou tu plynové ohřívače a jsou považovány za jednu z nejlepších variant. Jenomže mají jedno velké ALE. U plynových ohřívačů se mohou objevit problémy s bezpečností, a to včetně otravy oxidem uhelnatým.

Jak ušetřit při přitápění ohřívačem

Může to na první pohled vypadat nereálně, ale je skutečně spočítáno, že snížení cílové teploty, na kterou chcete místnost vytápět, o jeden jediný stupeň snižuje spotřebu energie až o 10 procent.

Proudění vzduchu kolem elektrických ohřívačů je také důležité. Proto samozřejmě nedávejte na ohřívače sušit žádné prádlo, protože tím ohřívač nutíte pracovat na vyšší výkon. A samozřejmě záleží na umístění ohřívače. Pokud jej zastrčíte někam za sedačku, tak sice zadní strana sedačky bude opravdu hodně teplá, ale do místnosti vám tepla příliš nepůjde.

Ohřívače jistě nejsou řešením nadcházející topné sezony, ale na malé přitápění, než se topná sezona rozeběhne naplno, zcela postačí. A když s nimi budete správně zacházet, vaši peněženku to nijak zásadně nezasáhne. Dále čtěte: Podzim nemusí být depresivní. Vyzdobte si byt či dům podzimními dekoracemi a budete se doma cítit příjemněji.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu