Pultový, nebo šuplíkový? Víme, jaké jsou (ne)výhody jednotlivých mrazniček a podle čeho vybírat
Mrazák patří mezi spotřebiče, které jsou v provozu 24 hodin denně. Neměl by tedy zbytečně zatěžovat rodinnou kasu. Je důležité myslet i na to, aby v místnosti nepřekážel, a jestli bude v kuchyni, ve sklepě nebo na terase. Vnější teplota má totiž velký vliv na to, zda pracuje skutečně efektivně.
Průměr je 60 litrů na osobu
První, na co se při výběru mrazničky zaměřujeme, je její objem. Měl by odpovídat potřebám konkrétní domácnosti. Sami víte, jestli si potrpíte spíš na čerstvé potraviny, nebo jste typy, které musí mít zásoby minimálně na měsíc dopředu. Nepsaný průměr na jednu osobu v domácnosti však představuje objem 60 l, což při jednoduchém násobení odpovídá 240 litrům pro čtyřčlennou rodinu. Pro časté zamrazování úrody ze zahrádky je pochopitelně potřeba připočíst další rezervu.
Čím víc plusek, tím větší úspora
Další věc, která by vás měla zajímat, je spotřeba. Energetická třída se dnes vesměs označuje pouze písmenkem A s následnými podstupni. Vyhláška stanoví, že mrazničky s označením A+ musí mít minimálně o čtvrtinu nižší spotřebu než základní kategorie A. Třída A++ ušetří oproti „áčku“ 45 % energie, tedy už téměř polovinu nákladů. Koupit nejlevnější produkt se tedy při dlouhodobém užívání příliš nevyplatí. Co je v domácnosti největším žroutem elektřiny, jsme psali zde.
Přecpaný mrazák potraviny znehodnotí
Nemalou roli hraje při výběru mrazáku i jeho výkon. Tedy schopnost, jaké množství potravin je schopen zamrazit za 24 hodin. Ve hře je totiž kvalita potravin! Jakmile se na nich začne tvořit námraza, může je znehodnotit. Jsou mrazáky, které zvládnou za den namrazit 20 kilogramů, ale i takové, jež mají co dělat se čtyřmi kilogramy. Snažit se mrazničky nacpat do posledního kousku se z tohoto důvodu už vůbec nevyplácí.
Kuchyně není terasa
Při koupi mrazáku berte určitě v potaz, do jaké části bytu jej plánujete umístit. Na základě toho volte klimatickou třídu. Jednotlivé kategorie odpovídají minimálním a maximálním teplotám v místnosti a pohybují se obyčejně od 10 až po 45 ºC. Lze však pořídit i mrazák, který splňuje všechny třídy a lze jej mít tedy v místosti s rozptylem 35 ºC. Jedině tehdy, když třídu respektujeme, máme jistotu, že spotřebič pracuje co se týče spotřeby efektivně.
Výhody a nevýhody pultu a šuplíků
Teď už jen zbývá zvolit typ mrazničky: vybírat lze z pultového nebo-li truhlicového, druhou možností je šuplíkový čili skříňový. Oba typy mají svá pro a proti. Začněme pultovými, které se obyčejně pyšní velkým objemem a nízkou energetickou náročností. Jejich výhodou je také skutečnost, že jsou dobře izolované v případě výpadku elektřiny. Nevýhody jsou ale nasnadě: vyžadují větší prostor a kvůli jedné velké přihrádce nejsou tolik přehledné. Šuplíkový spotřebič je naopak vhodnější do menších prostor, nabízí lepší přehled a jednodušší manipulaci. Bohužel mívá menší objem, hůř izoluje a je dražší.
Náš tip:
Ať už vyberete podle svých preferencí jakýkoliv, rozdíl bývá i v počtu přihrádek nebo v dalších vychytávkách. Práci usnadní systém No Frost, který garantuje, že se uvnitř mrazáku nebude tvořit námraza, které je nutné se pravidelně zbavovat. Existuje také například funkce super mrazení, která prudce zamrazí nově vložené potraviny a zároveň zabrání rozmrazení uskladněných.