Je to pohodlné, praktické a snadné. Zavařování v myčce krok za krokem
Sterilování bývá v českých domácnostech převážně ženskou záležitostí. Spousta jich ale hledá nejdřív odvahu vyzkoušet místo prověřeného způsobu ke konzervování jeden ze spotřebičů. Někdy pomůže kamarádka, která už má s tímto zkušenosti, ale nebojte se do toho jít i sama. Začít můžete okurkami, jejichž sezona se blíží.
Jak na to?
1. Nejdříve si připravíte klasicky sklenice pro sterilování. Není nutné je mýt ručně, protože už nyní využijete spotřebič, který máte v kuchyni. Odteď zapomeňte na tablety i leštidlo. Dobrým tipem je nalít na jeho místo ocet, který zbaví sklenic případné špíny. Po uschnutí jsou perfektně připravené.
2. Umýt je třeba i zeleninu nebo ovoce, kterou budete nakládat. První způsob je opět ruční klasika. Pokud se však chystáte zavařovat dvacet kilogramů okurek, pomozte si pračkou. Nejdříve pořádně vyčistěte zásobník na prací prášek. Potom vhoďte do bubnu špinavé okurky a nastavte šetrný program, ideálně máchání, ale bez ždímání! Po skončení programu vypusťte vodu a vyndejte čisté okurky.
3. Připravené ovoce či zeleninu naplňte do sklenic a zalijte libovolným nálevem. Sklenice opatřete nejlépe šrubovacím víčkem a můžete začít skládat do myčky. Pokud máte dvojí velikost sklenic, malé patří nahoru, větší dospodu. Sklenice netlačte na sebe, ale nechte mezi nimi menší prostor, jako byste zavařovali v hrnci, aby nepraskly. Měly by stát zpříma.
4. Pusťte nejdelší program, pochopitelně bez jakýchkoliv přípravků na nádobí! V případě některých myček bývá nejvyšší teplota 65 °C, u většiny pak 70 °C . V závislosti na typu spotřebičce bude myčka v provozu dvě až tři hodiny. Program nechte proběhnout celý včetně oplachů.
5. Jakmile se myčka na nádobí vypne, vytáhněte sklenice, položte na suchou utěrku víčkem dolů a nechte vyhladnout. Poté můžete skládat do spíže. Vydrží stejně dlouho, jako byste zavařovali v hrnci. Tento způsob konzervace je vhodný pro menší domácnosti, kde by mohl nastat problém se skladováním hrnce během roku. Pokud jej však řešit nemusíte, s jeho koupí neváhejte. V létě se totiž hodí na třešně, v zimě do něj uděláte svařák, psali jsme zde.
Co lze v myčce zavařovat?
Prakticky cokoliv. Okurky, květáky, kukuřice, čalamády, ale i sladké ovoce bez nálevu. Samy pustí v myčce šťávu. Dobré zkušenosti mají hospodyňky také s džemy, dětskými příkrmy, houbami či masem.