Jídla z pomalého hrnce jsou plná vitaminů. Elektrický hrnec má ale i své nevýhody

Spotřebiče 14. února 2020 | 16:15 — Marie Drahá
Pochutnat si na zdravém jídle plném vitaminů a důležitých živin často znamená strávit několik hodin u plotny. Pro mnohé je to však zbytečná ztrátu času. Řešením může být pomalý hrnec. Vystačí si s elektrickou zásuvkou a obejde se zcela bez vaší asistence.
Dalších 6 fotografií v galerii
Elektrické hrnce vám ušetří čas, který byste jinak strávili u plotny / Internet

Pomalé vaření je trendem posledních let. Je totiž nejen jednoduché, ale také zdravé. Stačí vložit všechny suroviny do jednoho hrnce, nechat elektrický hrnec pracovat a jakmile dovaří, ihned servírovat. Přestože se bez klasických kastrolů doma neobejdete, může být hrnec s funkcemi užitečným doplňkem každé domácnosti. Jeho cena začíná přibližně na pětistovce, je tedy dostupný prakticky pro každého.

Výhody pomalého vaření

  • Konstantní teplota, která nepřesáhne 100 °C, se postará o to, že se z pokrmů „nevyvaří“ důležité látky, které jednotlivé potraviny obsahují.
  • Z hrnce se neodpařuje voda, takže nemusíte pokrm míchat ani vodu v průběhu vaření dolévat.
  • Jídlo z pomalého hrnce je podle zkušeností daleko chutnější. Chutě a aroma jednotlivých surovin se v něm lépe promísí.
  • Pokud se bojíte, že vás pomalé vaření vyjde draho, opak je pravdou. Několik zapnutých plotýnek spotřebuje energie daleko víc.
  • Elektrický hrnec je přenosný. Využijete jej jak doma, tak i na chatě.

Nevýhody elektrického hrnce

  • Na plotně se s pomalým hrncem vařit nedá. Funguje jen tehdy, pokud jej připojíte k elektrické síti.
  • Kvůli větším rozměrům zabere v kuchyni poměrně dost místa.
  • Vaření trvá několik hodin. Kdo je zvyklý připravit jídlo do hodiny, zřejmě z pomalého vaření tolik nadšený nebude.

Co všechno pomalý hrnec umí

Všechny elektrické hrnce umí pomalu a samostatně vařit. V závislosti na tom, kolik do něj investujete, vám ale nabídnou další přídavné funkce. Může to být vaření v páře, restování, smažení, grilování i pečení. V multifunkčním hrnci zkrátka připravíte polévku, dušené maso na zelenině i mrkvový koláč.

Jak vybrat pomalý hrnec

Velikost hrnce vybírejte podle toho, pro kolik lidí jídlo připravujete. Jestli vaříte pro tři až čtyři lidi, vystačíte si se čtyřlitrovým objemem. Pokud často chystáte jídlo pro větší množství lidí nebo také pro přátele, zvolte raději větší. Od velikosti hrnce se odvíjí i jeho výkon a stejně tak spotřeba elektřiny. I s tím nejvýkonnějším elektrickým hrncem však na rozdíl od klasických hrnců ušetříte.

Zvolit můžete manuální ovládání či displej. V prvním případě lze jídlo v průběhu vaření kontrolovat, modernější přístroje jsou naopak z velké části autonomní. Většinu typů elektrických hrnců lze mýt v myčce na nádobí. Některé nabízejí funkce jako časovač, odložený start, paměť, nastavení výkonu a další.

A nakonec záleží na tom, jaký vyberete materiál. Hrnce z teflonu a hliníku mají tu výhodu, že je využijete i při vaření na plotně. Větší kvalitu i co do pokrmů však zajistí keramika či kamenina. Hrnce z kameniny obecně patří k nejdražším, ale také nejkvalitnějším. Dále čtěte: Drtič odpadu je na zbytky přeborník. Má však i celou řadu nevýhod.

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu