Levandule, vratič, máta a jiné bylinky, které spolehlivě odpuzují komáry

Tipy a inspirace 13. července 2022 | 12:46 — Pavla Krejčí
Komáři během léta umí pěkně potrápit. Přestože je posezení během krásných večerů příjemné, nemusí se vůbec vyplatit. Naštěstí existují bylinky, které efektivně komáry odpuzují.
Komáři umí být pěkně otravní / Pixabay

Zase to nepříjemné bzučení. Stačí chvilka a otravný hmyz vám dokáže zničit dobrou náladu. Zvlášť pokud si rád pochutná na vaší krvi. Jenže držet si ho dál od těla někdy není úplně reálné a nepomůžou ani repelenty se slibovanými účinky. Ale není důvod zoufat, řešení je blíže, než si myslíte. Pomoc najdete v samotné přírodě. Ta si totiž umí zařídit všechno. Vyzkoušejte následující bylinky a uvidíte, že se k vám komáři a jiný hmyz ani nepřiblíží.

Levandule

Levandule má opravdu univerzální využití. Její aromatická vůně člověka dokáže potěšit, u hmyzu působí ale naopak – bez problému ho zažene. Její využití je naprosto jednoduché. Můžete ji pěstovat doma poblíž slunného okna nebo venku na zahradě poblíž místa, kde sedíte. Levanduli můžete také natrhat do vázy či ji usušenou zavěsit do oken. Neučiníte špatně, když si sáček se sušenou levandulí vložíte mezi oblečení.

Tymián citronový 

Jedná se o rostlinu s citrusovou vůní, kterou lze použít jako lokální repelent proti hmyzu. Skvělé výsledky zaznamenáte, když spálíte snítky tymiánu například na venkovním grilu nebo na stole. Účinně udrží obtěžující hmyz daleko od vás.

Meduňka

Meduňka také vydává vůni, která je pro hmyz odpudivá. Pokud ji plánujete pěstovat, umístěte ji do květináče.

Vratič obecný

Vratič obsahuje pyrethrum, což je látka, kterou lze použít jako přírodní jed proti hmyzu. Komáři ho už z dálky rozeznají, proto se rostlině obloukem vyhnou. Naaranžujte si vratič na stůl nebo okno a létající hmyz vás nebude obtěžovat.

Rýmovník

Rýmovník má hned několik využití, a jedním z nich se odehnání hmyzu. Jeho silná vůně, která kombinuje aroma máty, meduňky, kafru i eukalyptu, odradí komáry i další otravný hmyz. Postavte rostliny na okno nebo poblíž místa, kde se zrovna nacházíte.

Česnek

Česnek je v mýtech sice zmiňován jako obrana proti upírům, setkání s nimi však úplně nehrozí. Zato s komáry, trochu jinými milovníky krve, randíte víc, než je zdrávo, ale ubránit se jim už bývá horší. V tom by vám měl pomoci právě česnek. Nezapomeňte ho přidat do svého květinového záhonu nebo zeleninové zahrady, čímž si zajistíte větší ochranu před nočními pijavci.

Psali jsme také: Asijské berušky dokáží v domácnosti způsobit mnoho potíží. Naučte se jich účinně zbavit

Autorský článek, další zdroje: almanac.com, abecedazahrady.cz

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu