Při výběru nového sporáku se zaměřte na nejdůležitější aspekty

Spotřebiče 23. března 2021 | 22:42 — Klára Sanders
Když zařizujete novou kuchyň, je velmi důležité vybrat si správné spotřebiče. Jedním z nejdůležitějších spotřebičů je kuchyňský sporák. Zvažte dispozice kuchyně i to, jaký typ sporáku chcete.
Další 4 fotografie v galerii
Rozmístění kuchyně je prvotním impulsem, který vás nasměruje ke správnému sporáku / Pixabay

Sporák je samostatně stojící spotřebič, který v sobě kombinuje varnou desku a pečicí troubu. Jeho výběru by měl každý věnovat velkou pozornost, protože jde o spotřebič s nejdelším životním cyklem. Rozmístění kuchyně je prvotním impulsem, který vás nasměruje ke správnému sporáku.

Typ sporáku

Představte si třeba vestavěný sporák: dokážete ho perfektně sladit s linkou, ale pokud jste s ním nepočítali už v návrhu kuchyně, těžko se vám ho podaří nenásilně zakomponovat. Jinak ale mají vestavěné sporáky spoustu triumfů na své straně.

Můžete je umístit do libovolné výšky, skvěle vypadají, za zmínku stojí i lepší tepelná izolace od okolí. Daní za stylový interiér je však cena. Proto jsou tak oblíbené sporáky samostatně stojící.

Ani v jednom případě si nemusíte dělat velkou hlavu s velikostmi. Sporáky se vyrábějí ve standardizovaných rozměrech, stanovených šířkou spotřebiče 50, 55 nebo 60 cm tak, aby se nad ně vešla ještě digestoř.

Na výběr máte mezi kombinovaným a odděleným sporákem

Kdy je vhodnější kombinovaný sporák a kdy by měla trouba stát odděleně od varné desky? Odpověď najdete v rozložení pracovního prostoru v kuchyni.

Jakákoli trouba má okolo sebe zónu, ve které je jakákoli činnost nepohodlná. Proto se varná deska a trouba umisťují na jedno místo v podobě kombinovaného sporáku, který vám ušetří místo.

Pokud s prostorem nebojujete, zvolte oddělenou variantu – trouba na úrovni pasu je bezpečnější i praktičtější a třeba ji ještě dokážete chytře skloubit s mikrovlnkou nebo myčkou. 

Zdroj tepla

Dilema, zda sáhnout po elektrickém sporáku nebo plynovém, není zase tak složité. Máte-li v bytě přívod plynu, využijte ho! Plynová trouba má sice spoustu nevýhod, ale na varnou desku kombinovaného sporáku je plyn šikovný. Jen namátkou: plynule můžete regulovat výkon, provoz je levnější než u elektřiny a konstrukčně jsou velmi jednoduché. Bát se nemusíte ani o bezpečnost, která je u výrobců na prvním místě – proto plynové sporáky vylepšují pojistkami proti zhasnutí plamene, ventily s rychlouzávěrem nebo elektrickými zapalovači.

Vyhnout byste se naopak měli plynovým troubám. Horký vzduch se v nich ohřívá vespod, odkud se šíří vzhůru. Může se vám stát, že spodek bábovky bude spálený, ale nahoře bude těsto stále syrové. V kombinaci s omezenou možností regulace teploty je tak naděje na propečený oběd nízká a nepomůže ani zapnout ventilátor. Na možnost horního ohřevu nebo grilování můžete u plynové trouby rovnou zapomenout. Pokud je to aspoň trochu možné, volte elektrickou troubu.

Elektrické sporáky si můžete pořídit různé - s litinovými plotýnkami, indukci nebo sklokeramiku. Výběr vám usnadní odpověď na otázku, jak často budete na sporáku připravovat teplá jídla. Čím vaříte častěji, tím více zohledňujte náklady na provoz, čištění a údržbu. 

Vaříte-li několikrát do týdne, investice do indukční varné desky se vyplatí – budete schopni uvařit rychleji, efektivněji a s menší námahou vynaloženou na čištění.

Varné zóny

Varné zóny se neliší jen velikostí, ale i výkonem:

  • malá varná zóna, malý hrnec (1 000 až 1 200 W)
  • střední varná zóna, polévkový hrnec (1 200 až 1 700 W)
  • velká varná zóna, hrnec na ohřev vody (1 700 až 2 300 W)

Můžete se však setkat i s výkonnými varnými zónami wok, které nezřídka dosahují i 4 000 W, a jsou tak ideální pro přípravu asijské kuchyně. Ani to ale nestačí, pokud chcete dobře vybrat. Moderní sporáky a varné desky pracují i s varnými zónami o jiném než kruhovém průměru, abyste na sporáku mohli péct v pekáči. V případě indukčních varných desek lze někdy upravit velikost varné zóny přímo podle položené nádoby, čímž se minimalizují tepelné ztráty.

Chytré funkce

Jako u většiny spotřebičů se řeší i energetická třída sporáků, kdy A je nejvyšší hodnocení klesající s abecedou až k písmenu G. Ekologickému provozu napomáhá i vnitřní osvětlení trouby, abyste nemuseli větrat horký vzduch otevřením dvířek. Přihlédnutím pouze k úspornosti provozu byste ale končit neměli.

Mezi frekventované a žádané funkce patří zrychlený náběh na maximální teplotu. Označuje se jako SprintStart, HiLight, JetStart, Booster a podobně, a hodí se hlavně při opékání masa. Jeho pomyslným protipólem jsou různé inteligentní režimy, které pracují s předčasným vypnutím plotny. Nemusí se jednat jen o bezpečnostní funkci, přínos objevíte i na účtu za elektřinu – sporák vybavený touto schopností vypne ohřev dříve, než je třeba, a nechá tak pracovat teplo kumulované v desce.

Velmi často si rodiny vybírají troubu, respektive kombinovaný sporák podle bezpečnosti jeho provozu. Vhod přijdou různé dětské pojistky, vrstvená termoizolační dvířka a dorazy zabraňující skřípnutí prstů, ale pro ochranu před popáleninami mohou stejnou měrou pomoci i teleskopické výsuvy. S nimi se vám už nestane, že byste na sebe zvrhli celý plech s jídlem, protože rošty budou ukotvené z obou stran a neohnou se ani při vysunutí. Psali jsme také: Funkce a vychytávky, bez kterých se ty nejlepší rychlovarné konvice neobejdou

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu