Šest způsobů, jak si doma připravit chutnou kávu bez použití kávovaru

Tipy a inspirace 02. června 2021 | 11:59 — Marie Drahá
Není káva jako káva. Opravdový gourmet by možná řekl, že šálku čerstvého pressa z kvalitního kávovaru se jen tak něco nevyrovná. Na přípravu dobré kávy však nejsou potřeba přístroje za desetitisíce korun. Stále více příznivců si získávají alternativní způsoby.
Dalších 5 fotografií v galerii
Výbornou kávu si můžete připravit i v domácích podmínkách / Depositphotos

Alternativní způsoby přípravy kávy jsou na bázi filtrované kávy, čímž lze výrazně ovlivnit kvalitu výsledného nápoje. Často se používají pro přípravu těch nejlepších káv. Možností, jak si na nich pochutnat v domácím prostředí i na cestách, je hned několik.

1. French press

Kdo by neznal french press? Skleněná nádobka, která vyjde na pár korun, je jasným důkazem toho, že i bez drahého přístroje lze připravit kvalitní kávu. Do french pressu stačí nasypat určité množství kávy, zalít horkou vodou, promíchat a stlačit sítko s víčkem dolů. Po několika minutách louhování lze kávu podávat.

2. Chemex

Skleněná baňka se stala nezbytnou výbavou všech moderních kaváren. Jak funguje? Do horní části nádoby se vloží propláchnutý filtr, do něj se nasype káva a spaří trochou horké vody. Z kávy se začne uvolňovat oxid uhličitý. Jakmile začnou prokapávat první kapky do spodní části nádoby, dolijeme horkou vodou a promícháme. Výsledný čas extrakce by měl být okolo čtyř minut.

3. Překapávač

Překapávač neboli dripper funguje na podobné bázi jako chemex. Do držáku se umístí filtr, propláchne horkou vodou a nasype středně jemně mletá káva. Do té se nalije malé množství vody, která se postupně dolévá podle toho, jak se začnou uvolňovat bubliny oxidu uhličitého.

4. Moka konvička

Káva z moka konvičky je slabší než klasické espresso, zato silnější než překapávaná. Funguje na podobném principu jako tlakový hrnec. Při zahřívání vody ve spodní části vzniká hodně páry, která vytváří tlak na horkou vodu. Ta probublá mletou kávou a protlačí jí kovovým sítkem až do nádobky na hotovou kávu. Moka konvička je velmi oblíbená mezi Italy.

5. Džezva

Velmi chutnou kávu lze připravit také v džezvě, která se používá například v Turecku. Jde o vůbec nejstarší přípravu kávy na světě. Příprava se může zdát zdlouhavá, ale stojí za to. Do džezvy se nalije studená voda, přidá troška cukru a velmi jemně namletá káva. Až na ohni káva v džezvě zpění, odstavíme z ohně a poté znovu vrátíme na plamen. Káva však nikdy nesmí vařit! Dvakrát opakujeme a podáváme.

6. Aeropress

Jedná se o jednoduchý ruční kávovar, který lze použít i na nejdražší čerstvou kávu. Vyzkoušet můžeme buď klasickou nebo obrácenou metodu přípravy. Do aeropressu přidáváme čerstvě namletou kávu, kterou zaléváme horkou vodou. V posledním kroku jej stlačíme a vyprázdníme do šálku. Tento vynález se velmi osvědčil v kanceláři i na cestách. Dále čtěte: Funkce a vychytávky, bez kterých se ty nejlepší rychlovarné konvice neobejdou.

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu